Az önvédelem pszichológiája

Posted: 2010/03/03 in ifjúságvédelem
Tags: , , ,

http://kravmagahungary.wordpress.com/2010/03/03/az-onvedelem-pszichologiaja/

Gyepesi Áron (krav-oktató és pszichológus) kollégám igen igényes nyelvezettel, mégis közérthetően ír azokról a lélektani és neruobiológiai jelenségekről, melyek önvédelmi helyzetben fellépnek.
Számomra is meglepő volt, amikor (már haladó kravosként) megtámadtak az utcán, és bár biztosan gyorsan reagáltam és megúsztam sérülés nélkül, utólag igen lassúnak tűnt mind a helyzet felismerése, mind pedig reakcióm.
A pasas egy játszótéren rángatott egy hölgyet, mikor hazafelé tartottam nagyanyámtól, kertészkedésből. A csöndes kis budai parkocskában hármunkon kívül senki sem volt, mikor megláttam, mi folyik előttem pár lépéssel. Rászóltam a férfire, hagyja abba azonnal, de csak mormogott és káromkodott valamit, ekkor közelebb mentem, előbb lerakva a kezemben tartott, zöldségekkel teli szatyrot (pedig milyen jól lehet ütni tökkel vagy uborkával! 🙂 ). A férfi támadásba lendült, meglökött – ekkor éreztem az Áron cikkében is szereplő “megriadási effektust”, s hirtelen nem is saját pszichém, hanem a krav-maga tudásom irányított. A következő néhány másodperc nem tiszta, pedig edzésen mindig alaposan van lehetőségem megfigyelni a szituációt, de ekkor a stressz nem hagyta. Védekeztem, visszatámadtam, a férfi földrekerült, majd arrébb mentem, ő pedig sietősen elment. Senkinek nem lett igazán súlyos baja, de megtanultam, hogy a “real life” közel sem egyezik azzal, mint amit tréningen tapasztaltunk. Viszont mivel edzéseink életszerűek, felnőttek és gyerekek esetében is, úgy gondolom, sokkal inkább fel voltam készülve, mint bármely más stílus tanulása esetén lettem volna. A krav-maga hasonló szituációkat teremt, mint amikkel az utcán vagy szórakozóhelyen találkozhatunk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s